urun-parma-yemek-odasi-takimi-04.jpg
Blog

Yemek Masası Düzeni Nasıl Olmalı ?

Günde kaç öğün yemek yiyorsunuz? Peki ya ne sıklıkla misafir ağırlamaktasınız? Her seferinde içinizden geldiği düzende sofra kuruyor olabilirsiniz. Hatta bazen kuralların çok da dışında bir sofra ortaya çıkarabiliyor. Yine de herkesin düzenli ve sunumlu bir sofra sevdiği yadsınamaz bir gerçektir. Öyle sunumlar vardır ki iştahımızı kabartır. Düzen ve nizam masada daha keyifli vakit geçirmemizi sağlarken bir yandan da oldukça tatmin edici hissettirir. Zira restoranlarda kaliteli bir yemek masasında akşam yemeğine çıkmanın keyifli yanı da buradan gelir.

Yemek masasının düzenli olması aynı zamanda her bir kültürde misafire verilen saygının bir göstergesi olarak görülmekte. Aksi halde siz de değersiz hissetmez miydiniz? Misafirin ne kadar resmi yakınlıkta olduğuna göre de masa düzeni ve bu düzen içerisinde yer alan eşyalar, aksesuarlar da değişkenlik gösterecektir elbette. Yine de genel hatları itibari ile düşünüldüğünde her ne kadar sofra düzenine önem verilse de bunu nasıl yapacağını bilmeyenlerin sayısı da bir o kadar fazla. Birlikte yemek masası düzenine dair detayları inceleyelim.

Yemek Masası Düzeni Denildiğinde Akla Ne Geliyor?

Yemek masası düzeni denildiğinde her ne kadar bireylerin yerleşmesi ve sofraya yemeklerin koyulması akla gelse de düzen bunlardan ibaret değildir. Bilhassa göze hitap eden estetik bir görüntü oluşturmak ve bazı kurallar çerçevesinde masada kullanılan eşyaların kendilerine yer bulması, asıl amaçtır diyebiliriz. Bazen yemek masası düzeni rastgele oluşturulsa da çoğu zaman masada ciddi eksiklikler de oluştuğunu söyleyebiliriz. Özellikle masadan sürekli kalmak zorunda iseniz ve misafir ağırlamada içiniz rahat etmiyorsa bahsettiğimiz estetik görüntü ve kurallar için size yardımcı olacağız.

 

✓ Öneri: Yemek masası düzeninden önce önem arz eden yemek odası takımı seçimi için Evinize Renk Katacak Modern Yemek Odası Takımı Fikirleri isimli yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Yemek Masası Düzeni Nasıl Olmalıdır?

Yemek masası düzeni birkaç farklı adım takip edilerek kolayca oluşturulabilecek bir düzendir. Yalnızca alışma süresince kendinize zaman tanımalı ve gittikçe daha başarılı masalar oluşturduğunuzu keyifle izlemelisiniz. Peki bahsettiğimiz adımlar nelerdir?

 

1-) Masa Örtüsünü Doğru Tercih Ediyor Musunuz?

Yemek masasını kurarken ilk yapılan masa örtüsünü sermek. Dolayısıyla ilk dikkat edilmesi gereken de masa örtüsü seçimi olmalıdır. Her şeyin uyumlu ve dosdoğru başlaması için en başta yapamamanız gereken bir hata var! Menüyü ve öğünü dikkate almamak. Zira kahvaltı masasında kullanacağınız örtü ile akşam yemeğine özel hazırlanan sofradaki masa örtüsü kesinlikle aynı tarzda olmamalıdır. Akşam yemeği için bilhassa kaliteli ve şık bir görünüm yaratan, kahvaltı için açık tonlarda sade bir örtü kullanmalısınız. Aynı zamanda yemek odası takımınızla örtünüzün de uyumlu olması gerektiği bilinen bir gerçek.

 

2-) Çatal, Kaşık Bıçak Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?

Çatal, kaşık ve bıçak takımı, menü her ne olursa olsun masadan eksik etmemeniz gereken eşyalardır. Aynı zamanda sunumunuzun da güzel durabilmesi adına üçünü de masada barındırmak tamamlayıcı bir görüntü elde etmenize neden olur. Nereye yerleştireceğiniz konusuna gelecek olursak aslında formül oldukça basit! Ortadaki her zamanki gibi bir tabak hayal edin. Bıçak genellikle sağ elle tutulduğundan ötürü tabağın yan tarafında yer almalı, çatal ise tabağın hemen sol tarafında. Yemek kaşığını ise bıçağın sağ tarafına yerleştirebilirsiniz. Eğer menüde tatlı dahil ise tatlı kaşığını diğer çatal kaşıklara dik olacak şekilde servis tabağının ününe hizalayabilirsiniz.

 

3-) Peki ya Tabak ve Bardak Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?

Kullandığınız servis tabağı rahatça görebilmek ve kullanabilmek adına sandalyeyle hizalı bir şekilde ortalı yerleştirilmelidir. Hizalı olması görünümün kusursuz olması adına da önemlidir. Dilerseniz tabakların altına servis tabağı veya şık bir tabak altlığı kullanabilirsiniz. Geriye kalan bardakların yeri ise daima bıçak ve kaşığın üst tarafı olmalı!

 

4-) Peçete Seçimi ve Sunumu!

Misafirlerinizin ne kadar resmi olduğuna göre farklı kumaşlarda ve kâğıt peçeteler kullanabilirsiniz. Ancak resmi bir misafire kâğıt peçete vermenin saygısızlık olacağını unutmayın! Kumaş peçeteler kullanmanız halinde peçeteye farklı şekiller verebilir ve tabağın içine sunum hazırlayabilirsiniz. Ancak kâğıt peçete tercih etmeniz halinde peçetenin yeri çatalın solunda kalmalı. Öğünün çeşidine ve misafirlerinize göre tercih sizin!

 

5-) Son Dokunuşları Yapmayı Unutmayın!

Son olarak sofranızda birkaç rötuş eksik. Ortaya çok iyi bir iş çıkardınız! Daha da güzelleştirmeye ne dersiniz? Özellikle romantik akşamlar için çok şık vazolar, şamdanlar ve çiçekler kullanarak masanızı göz alıcı bir hale getirebilirsiniz. Bunu yaparken aşırıya kaçmamalı ve karışık bir görüntü oluşturmamalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir